2018. április 25., szerda

Indulj el egy úton


Nincs szükség túl nagy számvetésre ahhoz, hogy belássam, bármi nagyobb probléma előtt állva egy – egy futás hozta felszínre a választ lelkem bugyrából. Így volt ez szerelmi bánatnál, egy komolyabb dolgozat előtt, a gazdasági válság kellős közepén állást keresve (bár akkor még nem volt tiszta, hogy válság van), munkahelyváltáskor, de ezekről majd később.

Túlmisztifikálás nélkül mondhatom, a futás során az izzadság párlatával együtt rengeteg káros anyag távozik szervezetemből, így minden hasonló cselekmény terápiás jelleggel bír. Erről írok itt, mit tanulok futás közben magamról, másokról, az életről, a futásról – miközben ígérem, igyekszem szem előtt tartani a senki sem tudhatja meddig él, ezért iparkodjék tömören kifejezni magát passzust. Ahogy gyermekkori hősöm, Thomas Sullivan Magnum mondta mindig, meg kell hallani, mit súg az a bizonyos belső hang. Ehhez azonban ki kell szűrni a zajt, és erre tökéletesen alkalmas az intenzívebb testmozgás. A pulzusszám visszaállásakor elcsendesül a forgatag, egy pillanatra lenyugszik a világ, akkor kell fülelni.

A sport kiváló önismereti tréning, optimális keretek között tartva önbizalomfejlesztő, a testi egészség fenntartása mellett remek eszköz önmagunk belső világának feltérképezéséhez, mely segít belőni, hogy mégis hol van a helyünk a világban. Fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy mind fizikailag, mind mentálisan célszerű megtartani az arányokat, legyenek határozott céljaink a testmozgásban, pl. negyvenöt perc alatt futni a tíz kilométert, vagy gyertyaállást kitartani két teljes percig, ennek megfelelően lelkileg se’ dekkoljunk ugyanabban a kátyúban, lendüljünk ki onnan mielőbb.

Azaz, érzelmileg ne ugyanazok a sérelmek vezéreljenek, ne hagyjam elhatalmasodni magamon azt, ami ellen küzdök, érzelmileg ne ugyanott tartsak 2019-ben, mint 2015-ben, ezt szolgálja nekem a futás, és annak dokumentálása, ami menet közben zajlik bennem, azaz a kompromisszumok nélküli naplóírás.

Békét lelni és meghallani a belső hangot, erről szól ez az egész, minden másra ott van minden más.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése